Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, emtia fiyatlarının son bir yılda yüzde 40 arttığını, yüzde 10'luk bir artışın da TL'nin devalüasyonundan kaynaklandığını belirterek, "Dolayısıyla maliyetlerdeki yüzde 50'lik artış inşaat maliyetinin artışına direkt etki edecektir. Bu maliyetler bir miktar sonra ürün satışlarına geleceği için konut satış fiyatlarını bir miktar daha çıkartacaktır, aşağı düşürmeyecektir" dedi.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) kuruluşu dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Çelik, derneğin 16 şirket ile birlikte kurulduğunu söyledi. Konut sektörünün özellikle 2010 yılı itibariyle yeniden bir büyüme trendi yakaladığını belirten Çelik, 2011 yılını konut sektörü için gelişime son derece açık bir dönem olarak gördüklerini ifade etti. Sektörün daha iyi büyüyeceğine inandıklarını kaydeden Çelik, "Büyüyoruz ama ‘ne pahasına olursa olsun’ büyümeyeceğiz. Milli değerlerimizi ve toplumsal hassasiyetlerimizi, etik değerlerimizi, çalışma ilkelerimizi, sosyal sorumluluk anlayışımızla birleştireceğiz" dedi.
7 milyon konut ihtiyacı var
Kurdukları dernek ile sektörün kurumsallaşmasına öncülük etmek istediklerini dile getiren Çelik, bugün insanların "başımı sokacağım bir evim olsun" düşüncesinin yerini, nitelikli konut talebine bıraktığını ve bunun, tüketicinin bilinçlenmesi ve ülkenin istikrarına bağlı olarak alım gücünde yaşanan artışla ortaya çıkan bir durum olduğunu kaydetti. Konut sektörünün bu trendi çok iyi takip ettiğini ve taleplere uluslararası standartlarında ötesine geçerek cevap verdiğini vurgulayan Çelik, "Ancak henüz ülkemizde, mevcut konut talebine yetecek bir üretim söz konusu değil. Türkiye'de 700 bin konut ihtiyacı var. Önümüzdeki 10 yılda 7 milyon konut ihtiyacı vardı. Bunun nedeni eski yapılar, köyden kente göç ve gecekondulardan kaynaklanıyor. Kentleşme arttıkça konut ihtiyacı da artıyor" dedi. Kentsel dönüşüm konusunda ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını dile getiren Çelik, Türkiye'de kentsel dönüşümün gerekli olduğunu savundu.
Konut geliştiricileri ve yatırımcıları ayırmak istedik
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik başka derneklerin de olduğu sektörde, neden KONUTDER'i kurma ihtiyacı hissettiklerine ilişkin soruya “Çünkü tüm veriler inşaat sektörü adına söyleniyor, baraj, elektrik, su inşaatı yapan da inşaat sektöründe yer alıyor. Veriler de o şekilde dağıtılıyor. Oysa biz konut geliştiricileri, verilerimizi ayrı çatıda toplamak istedik. Şimdi bir dernek olarak kurduk, gerekirse ileride federasyona da gidebilir" dedi.
Avrupa'daki kriz Türkiye ve konut sektörünü etkilemez
Derneğin, 16 şirketle kurulduğunu ancak bu sayı ile sınırlı tutmayı düşünmediklerinin altını çizen Çelik, "Konut geliştiricileri bu çatının altına bekliyoruz. Konut geliştiricisi ve yatırımcısı olan herkese kapımız açık" dedi. KONUTDER'in, İmder ve GYODER'den farklı olarak ne yapacağının sorulması üzerine Çelik, GYODER'in ekspertiz firmaları, AVM, ofis, hatta lojistik sektöründen üyeleri bulunduğuna işaret ederek, "O nedenle biz, konut geliştiricileri ve yatırımcılarını ayırmak istedik" dedi.
Avrupa'da endişelere neden olan ekonomik krizin, Türkiye ve konut sektörüne olası bir etkisinin olup olmayacağı üzerine Çelik, "Biz kriz yönetmeye alışmışız. Avrupa 100 yılda bir kriz yaşıyor, biz dört yılda bir bunu yaşıyoruz. Ben burada Türkiye için paniklenecek çok fazla bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Hatta Türkiye için fırsat da görüyorum. Eğer mütekabiliyet sorunu çözülürse, Rusya, Kazakistan, Körfez, Azarbeycan'daki pek çok yatırımcı gelecek ve yatırım yapacak. Türkiye, bölgede ciddi bir pazar. O nedenle çok ciddi bir krizin Türkiye'yi ve konut sektörünü etkileyeceğini öngöremiyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Tüketicinin konut fiyatlarında düşüş beklemesi doğru değil
Konut fiyatlarında artış ya da düşüş beklentilerini sorulması üzerine Çelik, "Öncelikle konut fiyatlarının düşmesini öngörecek bir şeylerin olması lazım. Emtia, işçilik ve arazi maliyetlerinin düşmesi lazım ki bir fiyat düşüşünden bahsedebilelim. Ayrıca, altın, demir, çimento fiyatları aldı başını yükseldi, bu ortamda konut fiyatlarının düşmesini öngöremeyiz. Biz konut geliştiricileri, konut fiyatlarının düşmesini hiç öngöremiyoruz. Biz bir arazi alıyoruz, bir fiyat düşüşü varsa yatırıma başlamayız. Tüketicinin de fiyatların düşeceğini beklemesi doğru değil" dedi.
Konut fiyatları aşağıya düşmeyecektir
Çelik, emtia, demir fiyatlarının son bir yılda yüzde 40 arttığına dikkat çekerek, "Yüzde 10'da TL'nin devalüasyonundan kaynaklanan bir artış var. Bunu da eklediğinizde son bir yılda yüzde 50'lik maliyet artışı var. Bu hiç de enflasyon hesapları ile bağdaşmıyor. Doğal olarak bu maliyetler, inşaat maliyetlerinin arışına direkt etki edecektir. O nedenle bu maliyetler, bir miktar sonra ürün satışlarına geleceği için konut satış fiyatlarını bir miktar daha çıkartacaktır, aşağı düşürmeyecektir" dedi. Çelik, demir fiyatlarındaki artışa esprili dille yaklaşarak, "Düğünlerde altın yerine, demir sertifikası yapıp takalım diye espri yaptık arkadaşlarla" ifadelerini kullandı.
Read more...