16 Haziran 2012 Cumartesi

Sakarya'da Bina Sahipleri Deprem Testine İlgisiz


Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 17 Ağustos Depremi'nden 13 yıl sonra Adapazarı'ndaki binaların depreme dayanıklılığını belirlemek için yaptıkları çalışmalarda, ev sahiplerinden talep gelmemesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Adapazarı'nda 17 Ağustos Depremi'nden önce yapılan binaların depreme dayanıklılığının incelenmesi yeniden gündeme gelince SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas'ın talimatı ile ekip oluşturuldu. Uzmanlardan oluşan ekip Van'daki deprem sonrasında bu ildeki binalarda deprem testi incelemesi yaptıktan sonra, çalışmalarına Adapazarı'nda başladı. Bu kapsamda Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği binaların yapısal güvenliğini tespit edecek olan SAÜ, ilk etapta Sakarya İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi Hizmet Binası, Maliye Lojmanları ve Yazlık Aile Sağlığı Merkezi binasını incelemeye başladı.

SAÜ ekibi bu yapıları analiz ederek, binaların 2007 Deprem Yönetmeliği'ne uygun olup olmadığını araştırdı. Adapazarı'nda tespiti tamamlanan 18 kamu binasında yapılan test sonuçlarıyla ilgili olarak SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas gazetecilere yaptığı açıklamada ortaya çıkan sonucu ürkütücü olduğunu söyledi. Rektör Elmas, "Bu kamu binaların yüzde 70'i tahmin ettiğimiz gibi riskli çıktı. Bizim için beklenen bir sonuç çıktı. Eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığından dolayı güçlendirilmesi gerek. Adapazarı'nda her 25-30 yılda bir periyodik olarak deprem olduğu göz önüne alınırsa bu binaların risk teskil ettiği bir gerçek" diye konuştu.

Rektör Elmas, Adapazarı'nda bin 500 binanın risk teşkil ettiğini de söyleyerek, "Bu binalarla ilgili defalarca açıklama yaptık. Ancak bizim burada şaşırdığımız, özel bina sahiplerinin üniversite olarak yaptığımız binaların deprem dayanaklılığı testiyle ilgili çağrılarımıza duyarsız kalmaları. Bu konuda özel bina sahiplerinden talep gelmedi. Oysa bununla ilgili olarak ön çalışmayı ücretsiz olarak yapıyorduk" dedi. - Sakarya / Adapazarı

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP