19 Haziran 2012 Salı

Türk İnşaat Sektörü Türkmenistan'a Taşındı


Türkmenistan 'Ashgabat Expo Build 2012' konulu Türk Yapı ve İnşaat Fuarı'na ev sahipliği yapıyor. Toplam 93 firmanın katıldığı dev organizasyona, Türkiye'yi temsilen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez katıldı. Fuar 21 Haziran'da sona erecek.

Türk inşaat malzemelerinin tanıtıldığı fuara, Türkmenistan devlet erkanı yoğun ilgi gösteriyor. Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Meridyen Uluslararası Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın açılış törenine; Meclis Başkanı Akca Nurberdiyevave ve inşaattan sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Akmurat Yegelev'in de aralarında bulunduğu Bakanlar Kurulu üyeleri, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, yabancı misyon şefleri, Türk işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Şölen havasında başlayan fuarın açılış töreninde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un gönderdiği mesaj okundu. Berdimuhamedov'un mesajında şu ifadeler yer aldı; " Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri istikrarlı gelişiyor. Her geçen yıl ticaret hacimlerinde artış yaşanıyor. Uzun yıllardır Türk şirketleri Türkmenistan'da başarılı faaliyet gösteriyor. Birçok ortak projelere imza atıldı. Sanayi, inşaat ve ulaşım gibi birçok sektörde verimli işbirliği imkanları yaratıldı. Türkmen-Türk hükümetlerarası komisyon ve Türkmen-Türk İş Konseyi ikili münasebetlerin gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Bu fuar, iki ülke ilişkilerinin daha gelişmesine büyük katkı sağlayacak".

Törende konuşan Türkiye Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Türkiye ile Türkmenistan'ın Avrasya bölgesinde iki önemli büyük ekonomilere sahip ülkeler olduğunu, 2011 yılında dış ticaret hacminin 3 milyar doları bulduğunu belirtti. Türk Büyükelçi, bu yılın ilk 5 ayında ticaret hacminin geçen seneki miktarda seyrettiğini söyledi.

Konuklar daha sonra stantları ziyaret ettiler. Türkmen yetkililer fuarda yer alan ürünleri yakından incelerken, Türkmen iş çevresi de fuara büyük ilgi gösterdi. Stantlarda şirket yetkilileriyle bire bir görüşen Devlet Başkanı Yardımcısı Akmurat Yegeleyev, inşaat malzemelerine ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Fuara toplam 93 şirket katılırken, bunların çoğunu inşaat ve yapı malzemeleri imal eden şirketler teşkil ediyor. 71 firma Türkiye'den katılırken, geriye kalan 22 firma arasında yerel, İran ve Yunan firmaları da var.

Fuarda Türk şirketleri tarafından üretilen mermer, aydınlatma, elektrik donanımı, ısıtma, yalıtım, çatı sistemleri, havalandırma, alüminyum sanayi, arıtma, pvc, plastik sanayi, mobilya, iç dekorasyon gibi yüzlerce ürün yer alıyor.

"TÜRKMENİSTAN'A BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Fuar ile ilgili Türk basınına değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez, Türkmenistan'a büyük önem verdiklerini kaydetti. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Türkmenistan'ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Sönmez, akabinde ticaret ilişkilerin geliştirilmesi için özel önem verildiğini belirtti. Türkmenistan'ın sahip olduğu doğalgaz kaynakların çok iyi bir şekilde ekonomik kalkınmaya harcanmış olmasıyla iyi bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Sönmez, Türkiye'nin bu ülkenin ekonomik kalkınmasına önemli bir ölçüde katkı sağladığını kaydetti.

Sönmez; "İhracatta hem ürün hem de pazar çeşitlendirmesi yapıyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için çalışıyoruz. Bu ihracat politikamız Türkmenistan'a da yansıyacak. Türkmenistan'daki pazar trendlerini çok yakından takip ediyoruz" dedi.

TÜRKMENİSTAN'A YENİ ÜRÜNLER İLE GELİNDİ

Fuara katılan Kösedağ şirketi, dünyada ilk defa üretilen solar aydınlatma direğini getirdi. Bununla ilgili bilgi veren şirket yetkilisi, dünyada ilk demelerinin nedeni solarlı aydınlatmalı direklerin mevcut olduğu ancak, kendi ürünlerine asansörlü sistem entegre ettiklerini ifade etti. Solarlı sistemde en çok zor işin bakım olduğuna dikkat çeken Türk işadamı, yeni ürünümüzle ilgili ilk siparişini Birleşik Arap Emirlikleri'nden aldıklarını, Afrika ile görüşmelerde bulunduklarını ve Türkmenistan'da da büyük ilgi gördüklerini belirtti. Türkmen yetkililerinin büyük ilgi duydukları solarlı aydınlatma direğinin güneş enerjisiyle çalışması ürüne daha avantajlı bir anlam kazandırdı.

Türkmen pazarı Türk inşaat şirketleri açısından önemli bir pazar konumunda. Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik işlerinin yüzde 42'isi Türkmenistan'da alındı. Türk firmalarının 2012 yılının 6 ayında Türkmenistan'da aldığı işlerin değeri 3 milyar doları aştı.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP