18 Haziran 2012 Pazartesi

18 Yıldır 7 Müteahhit, 12 Hükümet, 14 Bakan Gören Gölet Hala Bitirilemedi


Bitlis Güroymak'ta Kaleli Köyü'nde yapımına 1994'te başlanan, 2004 yılında 'bitti' denilerek bizzat Başbakan Erdoğan tarafından tele konferans aracılığı ile açılışı yaptırılan sulama göleti, hala tamamlanıp üreticinin hizmetine sunulamadı.

Bitlis'in Güroymak ilçesinde yapımına 1994'te başlanan sulama göleti, açılışı yapılmasına rağmen bir türlü tamamlanamıyor. 18 yıldır 7 müteahhit, 12 hükümet, 14 bakan gören gölet hala bitirilemedi. Yaklaşık 20 bin dönüm arazide sulu tarım yapılmasına imkan sağlayacak göletin hizmete girmesini bekleyen köylüler, ekim alanları ve ağaçların kuruduğunu belirterek, yetkilerden yardım istedi.

Gölet yapımında kullanılması için alınan milyonlarca lira değerindeki boru, inşaat malzemesi ve diğer ekipmanlar yaz aylarında güneşin, kış aylarında ise kar ve soğuk havanın altında bırakılarak çürümeye terk edildi. Güroymak'ın 10 mahallesi ve 5 köyün faydalanacağı sulama göletinin tamamlanamaması yüzünden, arazilerinde ekinlerin kuruduğunu belirten Üzümveren Köyü Muhtarı Ahmet Caf, gölet yapılmadan önce ilkel yöntemlerle köylünün açtığı kanallardan yaklaşık 3 bin dönüm arazide sulu tarım yapılabildiğini söyledi.

Göletin yapılmamasından dolayı arazi ve ağaçların kuruduğunu anlatan Caf, köylerindeki birçok araziden verim alamadıklarını ifade ederek, "Gölet yapımı için verdiğimiz verimli tarlalarımız şu anda kullanılamayacak durumda. 15 yılda arazilerimiz kurudu, müteahhitler ödenek yok diyor. 20 bin dönüm arazimiz su olmadığından ekilemiyor. Bırakın tarlaları, yıllar önce ektiğimiz 10 bin kavak ağacının yerinde yeller esiyor. Yaşadığımız sıkıntıyı her zaman dile getiriyoruz. Fakat hiçbir gelişme yok, hiçbir girişimimiz sonuç vermiyor. Ekinler susuz kaldı, köylülerimiz perişan durumda." diye konuştu.

Bitlis İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Caf ise çıkan aksaklıklardan dolayı 18 yıldır gölet tamamlanamadığı için çok mağdur olduklarını dile getirdi. Kenan Caf, "Su olmadığından dolayı ot yetişmiyor, yem yetişmiyor, hayvancılık da öldü. Ne yapacağımızı şaşırdık, yetkililerden yardım istiyoruz." dedi.

"BAŞBAKAN ERDOĞAN'A BİTTİ DENİLEREK AÇILIŞI YAPTIRILDI"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 'bitti' denilerek sinevizyon aracılığıyla açtırılan göletten, açılışın üzerinden geçen 8 yıla rağmen halen sulama yapılamadığını anlatan Caf, "Biz köylüler olarak, gereken her yere müracaatta bulunduk, bize gelen cevaplar ise en kısa zamanda yapımına başlanılacağı yönünde oldu. Bu göletin en yakın zamanda tamamlanıp hizmete girmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu. Alınan bilgilere göre, gölet inşaatına bugüne kadar yaklaşık 11 milyon 600 bin TL harcandığı bildirildi.

KÖYLÜLER DSİ'YE DAVA AÇTI

Üzümveren Köyü'nden Kenan Caf, yapımı adeta yılan hikayesine dönen, Başbakan'a açtırılmasına rağmen halen sulama yapılmayan gölet için köylüler olarak DSİ'ye dava açtıklarını ifade etti. Caf, şöyle dedi: "Kuraklık sebebiyle büyük zarar görüyoruz. Devlet bu göleti artık tamamlamalı. Bizler de arazilerimizde sulu tarım yapabilmeliyiz. DSİ, bu göleti bitiremiyorsa, o zaman zararımızı da ödemesi için biz de dava açtık."

GÖLET'İN YAPILMAMASINI SADECE ÇOCUKLAR İSTİYOR

Gölet etrafında futbol sahası kuran Güroymaklı çocuklar ise gölet yapılmasını istemiyor. Çocuklardan Sait Yaman, "Buraya gölet yapılmasın biz kaç yıldır burada top oynuyoruz, eğer gölet yapılırsa sahamız bozulur, oyun alanımız daralır." diye konuştu.

Çocuklardan Ali Şanlı ise "Babalarımız niye ısrar ediyor, biz gölet istemiyoruz, burada oyun oynuyoruz, eğer gölet yapılırsa her taraf su olur, biz oynayamayız." dedi.

"GÖLET DSİ'NİN WEB SİTESİNDE DE BİTMİŞ OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Öte yandan, konuyla ilgili görüşleri alınmak istenen DSİ yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmazken, Bitlis Devlet Su İşlerinin web sitesinde http: //www2.dsi.gov.tr/bolge/dsi17/bitlis.htm#guroymak internet adresinde, söz konusu göletin başlama ve bitirilmesine ilişkin inşaata başlama tarihi 1994, bitiş tarihi 2009 olarak belirtiliyor.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP