27 Haziran 2012 Çarşamba

400 Milyar Dolarlık Kentsel Dönüşün Projesi


İMDER ve İSDER'in düzenlediği Vizyon 2023 toplantısında, aralarında Marmaray, Kanal İstanbul, Duble yol, afet çalışmaları doğrultusunda yapılacak yıkım ve yeniden inşası gibi alanları da içine alan 400 milyar dolarlık Kentsel Dönüşün Projesi'nde yerli markalara öncelik verileceği açıklandı.

Sektörleri 2023 hedefine hazırlamak amacı ile düzenlenen Vizyon 2023 toplantıları, bu kez iş ve inşaat makinaları sektörünü bir araya getirdi. T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün'ün himayesinde  Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İstif Makinalari Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği'nin (İSDER) desteği ile gerçekleştirilen toplantıda sektörü yakından ilgilendiren 400 milyar dolarlık Kentsel Dönüşüm Projesi'ne değinen Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, "Son 2 yılda kamu ihalelerinde yerli malı tercihi yüzde 25'ten yüzde 35'e çıktı. Yol almışız, ancak yeterli değil. Bu oranı bazı sektörlerde yüzde 70'e kadar çıkarmalıyız. Kentsel dönüşüm bunun için önemli bir fırsat" dedi.

YERI MALI YURDUN MALI, DÜNYA BUNU KULLANMALI

Yaklaşık bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilen Vizyon 2023 toplantısında iş ve inşaat sektörünün önümüzdeki süreçte karşılaşacağı gelişmeleri değerlendiren Bakan Nihat Ergün, "Sloganımız, yerli malı yurdun malı, dünya bunu kullanmalı, olmalı. Sadece kendimiz için üretmemeliyiz. Ancak, yerli üretimin rekabet gücü kazanabilmesi için de önce iç pazarda karşılık bulması, sonrasında dış dünyaya açılması gerekir. Aksi takdirde küresel arenada başarılı olmak mümkün değil" dedi. Sektörde yerli ürün kullanımını sağlamak için bazı alışkanlıklardan vazgeçilmesi gerektiğine de dikkat çeken Bakan Ergün, "Eğer kalite, fiyat, satış sonrası hizmet gibi konularda önemli bir fark yoksa, yabancı ürün kullanmayı hiçbir suretle izah etmek mümkün değil. Ne yazık ki, bizde bunun ötesinde, sırf yabacı marka olduğu için, pahalı olduğu halde bazı ürünler tercih ediliyor.

Buna bireysel ve firma bazında rastlamamız mümkün. Örneği bazı belediyelerimizin bu yöndeki yaklaşımlarını anlamamız mümkün değil" dedi. Bu tür yaklaşımların dış ticaret rakamlarına ve cari açığa olumsuz etki edeceğinin çok iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Ergün, "Bunlar ülkemizin üretim becerisini ve rekabet gücünü de etkilemektedir. Hiçbir zaman kendimiz üretelim kullanalım demiyoruz. Tam tersine dışa açılalım, dünyayı keşfedelim, yenilikler oluşturalım diyoruz. Ancak yeri üretim dünyada rekabet gücü kazanabilmesi için önce iç pazarda karşılık bulmalı ve ayakları yere basmalı" dedi.

PROJELER SAYMAKLA BITMEZ

Türkiye'deki firmaları başta kamuda olmak üzere büyük alıcılarla buluşturduklarını ifade eden Bakan Ergün, çıkardıkları yasa ile ürün yüzde 10 pahalı dahi olsa yerli malının tercih edilmesinin önerildiğini belirtti. Son 2 yılda kamu ihalelerinde yerli malı tercihinin yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldığını açıklayan Bakan Ergün, iş ve inşaat makinaları sektörünü 2023 yılına kadarki süreçte nelerin beklediği konusunda bilgiler verdi. Bakan Ergün, "Marmaray Projesi tamamlanmak üzere. Hızlı tren ve duble yol projeleri devam ediyor. İstanbul'a üçüncü köprü ve Kanal İstanbul projeleri dünya tarihine geçecek. Her geçen gün artan konut ihtiyacı ve TOKİ'nin 10 yılda 500 adet konut inşa edecek olması bizleri heyecanlandırıyor. Bu saydıklarımı da içine alan Kentsel Dönüşüm Projesi ile afet bölgelerindeki yıkım ve yeniden inşa çalışmaları. Bu örnekleri saymakla bitiremeyiz. 400 milyar dolarlık bir yatırım hamlesinden söz ediyoruz. Öncelik yerli markalarımızda ve özellikle iş ve inşaat makinaları sektörü bu projeleri çok yakından takip etmeli" dedi.

İHRACAT 9 YILDA 9 KAT ARTTI

Toplantıda konuşan Türkiye İş Makinaları Distribütörleri İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, Türkiye İş ve İnşaat makinalarında, 127 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, "İş makinalarının 2002 yılı ihracatı 126 milyon dolar iken, 2011 yılında bu rakam 1,3 milyar dolar oldu ve 9 yılda 9 kat büyümüştür. 2002 yılı ithalatımız ise iş makinalarında 355 milyar dolar iken 2011 yılında 2,461 milyar dolar olarak gerçekleşerek 9 yılda 7 kat büyümüştür" dedi. İş makinaları sektörünün 6 milyar dolarlık Ticaret hacminin önümüzdeki 3 yılda 12 milyar doları aşacağını ifade eden Cüneyt Divrş, ""Ülkemizde şu anda yedi yaş aralığında 61.000 adet civarında iş makinası bulunmaktadır.2010 yılında 7.700 adet, 2011 yılında 11.250 adet iş makinası satışı gerçekleşirken, 2012 yılı için yüzde 10'luk bir artış ile 12.500 civarında bir satış adedi beklenmektedir. 2012 de Türkiye tarihinin en yüksek satış adet ve cirosuna ulaşılmasını sektörümüzden beklemekteyiz" dedi.

KDV TÜM IŞ MAKINALARINDA % 8'E ÇEKILMELI

İş Makinaları sektöründe Türkiye'nin Avrupa'da dördüncü, dünya'da ise 11'inci büyük pazar olarak yerini aldığını söyleyen Divriş "Türkiye iş makinaları pazarında Çin'den ve Hindistan'dan sonra sekiz yıldır en hızlı büyüme oranına sahiptir. Sektörümüzün önü açık. Kentsel Dönüşüm, Ulaşım, Lojistik, Enerji, Alt ve Üst Yapı gibi bir ülkeyi ayakta tutacak olan tüm çalışmalar için iş makinaları sektörüne ihtiyaç var ve bizler de bu bilinçle yolumuza devam ediyoruz" dedi. 2023'e kadar planlanan projelerin yılda 15.000 operatöre, binlerce imalat, servis ve satış için acil kalifiye eleman ihtiyacına neden olacağını vurgulayan Cüneyt Dİvri, sektörün sorunlarına da değinerek, "Bildiğiniz üzere Makina Sektörü Strateji Belgesinde yatırımların teşvik edilmesi amacıyla leasingli alımlarda KDV oranının yeniden yüzde 1'e düşürülmesi önerilmiş ve 2011 yılı Aralık ayında da bazı mal grupları için bu oran uygulamaya alınmıştır" dedi. Cüneyt Divriş, "KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi sektörümüzde bir canlanma yaratmışsa da bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. Talebimiz tüm iş makinalarında KDV'nin yüzde 8'e çekilmesi yönündedir" dedi.

YABANCI YATIRIMCILAR TEŞVİK EDİLMELİ

Toplantıda konuşan İstif Makinalari Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği'nin (İSDER) Rızanur Meral, 100 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olan makine sektörüne desteklerin artarak devam etmesini beklediklerini bildirdi. Yaşadığı bir olayı katılımcılar ile paylaşan Rızanur Meral, "Geçtiğimiz günlerde bir Çinli firma ile görüştük. Bir beton pompa üreticisi olan bu firma bir eyaletten 1.200 adet sipariş almış. Türkiye'de beton pompa satış adedimiz toplam 450 adet. Eğer biz kamu ve özel sektör olarak Tür firmalarını desteklersek, dünya ölçeğindeki firmaları ülkemizde yatırım yapmaya ikna edebiliriz" dedi.

SERMAYENIN ENTELEKTÜEL BIRIKIMI SAĞLANMALI

Toplantıda konuşan Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise kapsamlı bir teşvik paketi için hükümete teşekkür ederek, "Yıllarca destek istedik, ancak son teşvik ile bize dendi ki, talep orda ise arşın burada. Şimdi sanayimizin inovatif kısmının kendini gösterme zamanı" dedi. Türkiye sanayisinin bugüne kadarki çabası sayesinde dünyanın 17. Büyük ekonomiye ulaşıldığına dikkat çeken Dalgakıran, "Artık hedef büyük. Bu doğrultuda da ihtiyaçlarımız farklılaştı. İş dünyasının kendisini yeniden analiz edeceği bir döneme girdik. Bunu nasıl yapabiliriz konusunda net bir fikrimiz yok. Ancak bunun üzerinde akıl yormalıyız. Nasıl ki daha kaliteli insane gücü için projeler üretiyorsak, bu konuna da farklı düşünceler ortaya koymalıyız" dedi.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP