26 Haziran 2012 Salı

Çimento Yonga Levha İle Dış Cephe Kaplama


Gerek bireylerin gerekse yurt ekonomisinin iyileştirilmesi, daha az yakıt tüketerek daha az karbon salınımı yapılması suretiyle çevrenin korunması ve hava kirliliğinin azaltılması gibi pek çok nedenden dolayı yapılarda izolasyona her geçen gün daha çok önem veriliyor. Özellikle büyük apartmanlar ve sitelerde dış cephe kaplaması yaptırarak izolasyon sağlanması konusunda ülkemizin çeşitli yerlerinde adeta bir yarış olduğunu belirtmekte fayda var. Özellikle de mevsim normallerine göre oldukça sert geçen kış şartları yalıtım konusunda en kararsız olanların bile fikrini değiştirmiştir diye tahmin ediyoruz.

Ülkemizde dış cephe kaplama yani bir başka değişle mantolama yöntemi eski binalarda özellikle tercih edilen bir yöntem. Bu yöntemde çeşitli izolasyon malzemeleri kullanılarak binanın dış cepheleri kaplanarak binanın kış aylarında içerisindeki ısıyı kaybetmesi, yaz aylarında ise dışarıdaki sıcak havadan daha az etkilenmesini sağlıyor. Özellikle XPS köpük ve PVC sistemler yoğun olarak kullanılmakta. Bu konuda piyasada çeşitli ürünler bulmak mümkün. Biz de bu yazımızda sizlerle çimento yonga levhaları tanıtacağız ve çimento yonga levhaların izolasyonda ne gibi özellikleri olduğunu, avantaj ve dezavantajlarından söz edeceğiz.

Cephe kaplamada kullanılan çimento yonga levhalar %65 kadar çimento ve %35 kadar ahşap yonga ( genellikle çam yongası ) kullanılarak üretilirler. Bu oranlar farklı firmaların ürettiği yongalarda değişiklik gösterebilirse de, genel olarak oran bu şekildedir. Genel olarak levhaların her iki yüzü de mineraller kullanılarak zırhlandırılıyor ve böylece çevre şartlarına dayanıklılığı artırılarak daha uzun ömürlü olması sağlanıyor. Aynı zamanda ahşap, taş vb desenlere sahip ya da desensiz levhalar bulmak da mümkün. Bu özellikleri ile de binanızın hoş bir dış görünüşe sahip olması, estetik ve dekoratif açıdan daha hoş durması açısından önemli bir özellik.

ÇİMENTO YONGA LEVHA - AHŞAP GÖRÜNÜMLÜ
Çimento yonga levhaların yapısında bulunan ahşap ve çimentonun üstün özellikleri bir arada harmanlarak her iki ürüne göre dış cephe kaplama açısından daha nitelikli bir malzeme elde edilen bu ürünlerde, ahşapın hafifliği, elastikliği ve işlenebilirliği ile çimentonun suya ve neme dayanıklılığı, yanmaya  ve çürümeye karşı direnci bir araya geliyor.

ÇİMENTO YONGA LEVHALARIN AVANTAJLARI:

Depreme dayanıklı ( ahşap lifler sayesinde elastik ).
Yanmaya ve tutuşmaya karşı yüksek direnç
Hafiflik
Suya ve neme dayanıklılık
Üstün ses ve ısı yalıtım yeteneği
Sağlığa zararlı olmaması
Kolay işlenebilirliği ile kolay üretim ve montaj
Atmosferik şartlara karşı yüksek direnç
Haşerelere karşı mücadeleye yardımcı
ÇİMENTO YONGA LEVHA TEKNİK ÖZELLİKLERİ:

Çimento yonga levhalar genellikle 1600 kg/m³  yoğunluğa sahip olurlar. Isı iletkenlik katsayısı 0,24 Kcal/mhoC  seviyesindedir. 12, 16,18 ve 30 mm kalınlığında olabilirler.

0 yorum:

Ayancuk.Com - Guncel Haberler

Ayancuk.Com

Ayancuk.Com

  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP